Ai un website sau un blog care se incarca greu? Inainte de a ne arunca in actiuni, sa intelegem de ce este important sa ai un site care se incarce rapid.
Cat conteaza Viteza de Incarcare a unui site?
Cred ca cel mai simplu si direct raspuns ar fi: FOARTE MULT! Spre exemplu, in algoritmii de cautare a Google, timpul de incarcare al paginii este unul din cei mai importanti parametrii folositi pentru calcularea clasamentului (pagerank).
Viteza de incarcare e esentiala in primul rand pentru utilizator
Dincolo de analize, de rapoarte si alte operatiuni, sa ne punem cateva intrebari sincerere: De cate ori ai revizitat un site care mergea greu si se incarca greu? De cate ori ti-ai injurat poviderul ca internetul merge prost? Cat de amuzant e atunci cand cauti ceva si vrei sa gasesti rapid raspunsul si dai de un site care se incarca greu?
In era vitezei internetului, utilizatorii nu mai tolereaza un website care se incarca greu. Atunci hai sa incepem cu inceputul.
Cat de performant e site-ul tau ?
Prima data sa masuram performanta acutala, ca sa avem o perspectiva asupra imbunatatirilor ulterioare. Asta putem sa o facem cu unul sau mai multe unelte:
https://developers.google.com/speed/pagespeed/
Daca vezi diferente de scor intre uneltele de mai sus nu e nicio problema, tine si de serverele de unde se face interogarea.
Ai primit raportul si ti-ai dat seama ca Usain Bolt e mai raid ca website-ul tau? Atunci e cazul sa mergem mai departe.
1. Servicii de gazduire website
Fundamentul este intotdeauna un server performant. Implementarile software daca nu au acest fundament, nu spun ca sunt degeaba, dar in majoritatea cazurilor website-ul va fi limitat doar la acestea. Daca nu ai trafic foarte mare atunci poti sa folosesti SharedHosting, in cazul in care traficul tau este mediu/mare atunci ar fi bine sa iei in considerare optiuni mai avasate ca VPS (Virtual Private Server). Totusi daca esti un site care are cateva milioane de vizite pe zi, atunci poti sa iti iei o gazduire dedicata.
Experienta mea de lucru cu ROMARG a fost intotdeauna pozitiva, de aceea recomand pentru multiple avantaje pe care le gasesti la ei pe site. Fara sa am o afiliere cu acestia, mereu am recomandat clientilor mei sa foloseasca serviciile lor.
imagine romarg sau ceva de genul
Desigur, sunt foarte multe alte optiuni dar am sa le amintesc doar pentru ca sunt foarte populare: GoDaddy, BlueHost, HostGator. Lasa la comentarii ce alte companii de gazduire mai cunosti.
2. Foloseste un modul de caching
Am testat pana acum foarte multe solutii de caching. Unele aveau prezentari interesante dar nu aveau optiunile pe care le doream, altele care erau pe bani, faceau acelasi lucru cu cele care erau gratuite.
Am doua propuneri: WP SuperCache si W3 Total Cache
Recent au inceput sa apara si module de caching platite si desigur mai sunt foarte multe care sunt gratuite. Poti sa citesti aici: 5 Module de caching pentru website-ul tau.
Minimizeaza fisierele HTTP, CSS si Javascript
Pentru server sunt inutile toate spatiile din fisiere, comantariile sau orice aranjare estetica a codului.
Pentru performanta poti sa te lipsesti de toate astea si cu un modul de caching gratuit.
Redu numarul de cereri HTTP
Numarul de requests (cereri) catre server se poate reduce. De fiecare data cand un utilizator iti acceseaza website-ul, se face o cerere catre server sa trimita niste fiesiere (HTML, CSS, JS).
Din nou, un modul de caching gratuit este suficient sa combini scripturile JS sau fisierele HTML si CSS.
Compresie GZIP
Prin comprimare, practic se face un fisier text care contine codul mult mai mic. Asta ajuta la reducerea latimii de banda. Scade si timpul de incarcare si odata comprimate, fisierele care ajung in browsere si pot citi mai usor.
Inlocuieste PHP cu Static HTML
Adica fisierele vor fi servite in format HTML si nu in PHP. Operatiunea e efectuata cu mod_rewrite si este printe cele mai rapide metode de caching disponibile. Diferentele sunt imperceptibile intre cele doua formate, insa cu siguranta scade considerabil viteza de incarcare a website-ului.
Browser Caching
Pentru ontinutul static ca JS, CSS si imagini, acestea se pot descarca in browserul utilizatorului. Asta se face la prima vizita a utilizatorului, iar cand acesta revine fisierele sunt servite din browser si nu de pe server.
LazyLoad pentru text, video si imagini
Folosind aceasta optiune, te asiguri ca spre exemplu, imaginile unei pagini nu se vor incarca pana cand utilizatorul va face scroll in jos.
Uite si cateva optiuni cu care poti obtine LazyLoad: BJ LazyLoad, Lazy Load for Video, Lazy Load XT.
3. Alege un framework potrivit.
Acesta este “scheletul” pe care construiesti sau pe care este construita o anumita tema. Pentru a asigura performanta unui site, un framework potrivit este de asemenea important. O tema care ajuta designul si modifica felul in care arata website-ul contribuie si aceasta la viteza de incarcare.
4. Foloseste un CONTENT DELIVERY NETWORK (CDN)
Un CDN serveste fisierele statice catre utilizator de la cel mai apropiat server de acesta. Desigur ca daca accesezi un site tinut pe un server in SUA si tu esti in romania undeva la munte cu un stick de net, nu te va ajuta prea mult. Dar daca acelasi site iti este servit de un server mult mai apropiat de tine undeva in Europa, atunci si viteza de incarcare este considerabil mai mare.
Foarte multe website-uri folosesc CDN pentru continutul static. Arunca un ochi si la funrnizori astia de CDN: MaxCDN sau CloudFlare.
5. Optimizeaza baza de date
Sunt cateva optuni care te pot ajuta sa faci asta. Insa foarte mare ATENTIE pentru ca desi sunt bune toate aceste module, daca nu sunt folosite inteligent pot dauna mai mult decat sa imbunatateasca. Intotdeauna fa un backup inainte sa optimizezi baza de date.
Optimizarea te va ajuta sa scapi de:
- spam si comentarii neaprobate si sterse
- date duplicate si/sau pierdute in baza de date pentru ca doar ingreuneaza si nu contribuie cu nimic la site
- salvari care nu mai sunt ecesare (post revisions)
Poti decide sa folosesti unul din urmatoarele module: WP Sweep, WP Optimize sau WP-DB Manager
6. Comprima Imaginile
Comprimarea imaginilor vor ajuta la reducerea vitezei de incarcare a site-ului si in acelasi timp va reduce si spatiul pe server. Pentru a obtine compresia dar fara a reduce calitatea fisierelor se poate folosi EWWW Image Optimizer, Smush Image Compression and Optimization sau Compress JPED & PNG Images.
7. Diagnosticarea modulelor
Toate modulele sunt defapt bucati de cod care indeplinesc diferite functii, insa uneori aceastea pot sa fie si contraproductive.
P3 Profiler detecteaza care sunt modulele care impacteaza viteza de incarcare. Daca unul sau mai multe module impacteaza negativ viteza, atunci cauta alternative la acestea
Plugin Organizer face o chestie foarte interesanta. Daca spre exemplu pe una sau mai multe pagini sau posturi nu este necesar un anumit modul, acesta poate fi dezactivat doar pe acele pagini.
8. Dezactiveaza Hotlinking
Uneori oamenii pot sa foloseasca continut care este gazduit la tine pe server pentru propriile website-uri. Ce rezulta de aici este o incarcare mai mare a serverului tau.
Ca sa prevenim hotlinking se poate folosi acest tool pentru a genera codul necesar pe care sa il adaugi la server.
9. Foloseste un modul light de social sharing
Doua module pe care sa le ai in considerare: Floating Social Bar si Social Sharing by Danny. Sunt ultra-usoare si nu afeceaza viteza de incarcare a website-ului.
10. Dezactiveaza Pingbacks si Trackbacks
Scopul celor doua optiuni este sa te anunte cand cineva pune link-ul postului tau pe un alt blog sau site. Primul este automatic iar cel de-al doilea este manual insa in 99% ajung la moderare comentarii si sunt spamuri.
Ca sa le dezactivezi mergi la Settings > Discussions, si sub setarile de la Default Article, dezactiveaza pingbacks si trackbacks.
Activeaza si Askimet care vine by default cu WordPress. Ca sa faci asta iti trebuie o cheie. Orium poti sa urmezi pasii care sunt deja acolo ca sa obtii acea cheie.
11. Pune CSS deasupra si Javascript dedesupt
Adica incarca CSS din header si Javascript din footer. In acest fel browserul le va incarca progresiv.
Punem CSS sa se incarce prima data pentru ca altfel o sa avem un site care nu o sa arate bine deloc.
Javascript-ul ramane la final pentru ca daca ar fi lasate scripturile in header nu ar mai fi posibila incarcarea progresiva.
Concluzie
Toate uneltele si metodele de mai sus te vor ajuta sa ai un website mai rapid. In acelasi timp e de retinut ca desi poti sa ai mai multe module instalate, nu inseamna neaparat ca ele iti incetinesc website-ul daca ele sunt de calitate.
Fa imlementarile pe rand si urmareste dupa fiecare operatiune care sunt rezultatele. Daca ele sunt pozitive atunci continua si vezi ce se intampla mai departe cu urmatoarea actiune.
Sper sa iti fie de folos 🙂
Poti sa impartasesti rezultatele testelor tale in comentarii mai jos, daca vrei.