Am avut recent o situatie cand am avut nevoie sa fortez un PDF sa descarce automat din link. In mod uzual, cand dai click pe un fisier PDF, browser-ul incearca sa deschida fisierul in el insusi. Insa ce faci atunci cand ai un fisier de dimensiuni mari? Chiar daca ai un calculator foarte bun, uneori la procesarea fisierelor de mari dimensiuni direct in browser, acesta poate sa “inghete”.

Fortarea PDF-ului sa descarce direct din link

In principiu, fisierele PDF au extensia “.pdf”. Dar am avut de la un client fisiere care aveau extensia “.PDF”.

Ai putea spune: Nu e acelasi lucru?

Daca luam in considerare factorul uman, .pdf sau .PDF este acelasi lucru. Adica o extensie prin care recunoastem ca e un fisier pe care il putem deschide cu orice PDF Viewer.

Calculatorul citeste diferit daca o extensie este scrisa cu litere mici sau litere mari. Mai adaugi pe langa asta si ca Internet Explorer e mai mereu morocanos de zici ca e cel mai prost din clasa lui. Zau acum… cine mai foloseste Internet Explrer? Singura data cand il folosesti e imediat dupa ce instalezi Windows si vrei sa iti descarci Firefox sau Chrome…

Pentru ca avem acest caz, ce ar fi daca am invata softul sa citeasca fisierul (cu litere mari sau mici) ca pe un fisier Zip? Asa ca hai sa urmam pasii de mai jos.

Pasul 1 – Conecteaza-te prin FTP sau foloseste File Managerul server-ului (cPanel, Plesk, ce ai tu pe acolo…)

Pasul 2 – In radacina directorului principal unde e instalat website-ul (in root), localizeaza si deschide fisierul .htaccess.

Pasul 3 – La inceputul fisierului insereaza codul de mai jos.

<FilesMatch “\.(?i:pdf)$”>
ForceType application/octet-stream
Header set Content-Disposition attachment
</FilesMatch>

Pasu 4 – Salveaza fisierul si ai terminat!

Cu acest cod, vei forta toate fisierele PDF sa descarce automat din link. Asta va merge pentru orice tip de extensie de fisier pe care o vei pune in argumentul FileMatch.

Lasa un comentariu si spune cum a functionat pentru tine.